2012. július 12., csütörtök

Váratlan utazás az időben

1876-ban egy szép napon idősebb Rudolf Fenz (31) napi sétája során váratlanul, nyom nélkül eltűnt. Családja és barátai vizsgálatot kezdeményeztek az eltűnt felkutatására, de soha nem találták meg. Később, egészen pontosan 74 év múlva mégis felbukkant, azaz megjelent ugyanúgy 31 évesen, mint eltűnésekor, de ebben az esetben mégsem csodálatos felbukkanásáról, hanem sajnálatos haláláról szólnak a hírek.
Fenz tulajdonképpen 105 éves korában halt meg. A történet érdekessége, hogy nem egy bujkálva eltöltött élet, inkognitóban leélt évtizedek múlva bukkant fel, hanem ugyanabban a 31 éves állapotában, mint amiben eltűnt. Élete ezen a ponton igen hamar véget ért, mivel sajnálatos módon Manhattan központjában, a Fifth Avenue erős forgalmában materializálódott újra, aminek következtében egy autós  azonnal elütötte. 
A képen a Fifth Avenue 1950-ben
A rendőrség átkutatta a 19. századi stílusban öltözködött embert (széles karimájú kalap, fekete, ódivatú nadrág és cipő), és tárcájában az 1870-es években használt, a forgalomból már régen kivont bankjegyeket, idősebb R. Fenz nevére szóló vizitkártyákat találtak. Vizsgálatát követően kiderült, hogy egy, a harmincas évei elején járó személyről van szó.
A rendőrség nem tudott további információt kideríteni róla vagy közelebbi hozzátartozóiról, így az ügyet átadták az eltűnt személyek osztályának. Az ügy további menetében a nyomozók - a név németes hangzása miatt - még osztrák kollégáikkal is felvették a kapcsolatot Fenz ügyében, de egy tapodtat sem haladt előre a nyomozás.
Az eset egy furcsa fordulat után oldódott meg, bár a végeredményt a közvélemény értetlenül fogadta. Az üggyel foglalkozó nyomozónak - jobb híján - az az ötlete támadt, hogy régebbi (ne feledjük, 1950-ben történik a dolog) telefonkönyvekben utánanéz a névnek. Egy 11 évvel azelőtti telefonkönyvben aztán talált bejegyzést bizonyos Rudolf Fenz Jr.-ról, amely aztán elvezette a nyomozót egy idős nőhöz, aki azt állította magáról, hogy ő Rudolf Fenz Jr. özvegye. Az is kiderült, hogy idősebb R. Fenz, akinek a kártyáit az áldozat tárcájában megtalálták, ugyanennek a nőnek az apósa. Megtudták tőle, hogy férje mindössze négy éves volt, amikor apja váratlanul és nyomtalanul eltűnt, de mindenre kiterjedő kutatás során sem akadtak a nyomára. A nyomozónak ez nem volt elég, és múlt századi archívumokból derítette ki végül, hogy az idősebb Rudolf Fenz esete egy régi, kiderítetlen eltűnési ügy. Az archívumban fotót is talált, amely meglepő módon az 1950-es áldozatot ábrázolta. 

Az eset bővebb leírása itt (advanced English knowledge needed) >>



Nincsenek megjegyzések: