2012. május 14., hétfő

Mi az automatikus írás, és hogyan kell...?

Mi az automatikus írás, és hogyan csinálják? 
Az automatikus írás a közös tudatmező információnak kinyerésére szolgáló módszer, régebben úgy is hívták, hogy a jóslás egyik ősi formája. Megváltozott tudatállapotban szavaknak, mondatoknak, szimbólumoknak papírra vetésével történik. Gyakorlása közben úgy tűnik, hogy a szavak a "semmiből" keletkeznek és kerülnek a papírra. Egyes művelői szerint ilyenkor az Idő Szellemével, vagy a Jövő Szellemével áll kapcsolatba az alany. Vannak, akik ebben a formában médiumi üzeneteket írnak le, de olyanok is, akik teljes történeteket, regényeket hoznak létre e módszer segítségével (például Chico Xavier az Otthonunk című regényt).



Az automatikus írás valójában határozott rokonságot mutat a távérzékeléssel. A módszer folyamán lecsendesített, megváltozott tudatállapotban kapcsolatot alakítunk ki a közös tudatmezővel, amelyből véletlen, vagy meghatározott minta szerinti információkat nyerünk ki és írjuk le.

Lássuk, hogyan működik az automatikus írás folyamata!

FIGYELEM: Az automatikus írás egy lehetőség a közös tudatmezővel történő kapcsolat kialakítására. Légy figyelemmel a folyamat esetleges pszichológiai behatásaira, csakis saját felelősségedre alkalmazd! Néhány megkapott üzenet zavaró lehet. Ha tartasz ettől az egésztől, vagy félelem tölt el az alábbi sorok olvasásakor, és nem tudod kezelni ezt magadban, akkor NE PRÓBÁLD KI!

  • Vonulj félre egy olyan helyre, ahol az elkövetkezendő tizenöt perc - egy óra tartama alatt zavartalanul működhetsz. 
  • Foglalj helyet egy asztal mellett, ahol kényelmesen tudsz ülni. Készíts elő papírt és tollat/ceruzát. 
  • Néhány percet szánj rá elméd és gondolataid lecsendesítésére. Az általad máskor használt meditációs gyakorlat erre teljesen megfelel. Ha nincs ilyen, igyekezz megismerni egyet, most mindenesetre lassulj le, lazulj el, üresítsd ki elmédet.
  • Nyugalmi állapotod elérése után érints meg a tollal a papírlapot. Mást ne csinálj, érintsd hozzá a toll/ceruza hegyét a papírlaphoz. 
  • Ügyelj arra, hogy semmit ne írj tudatosan. 
  • Miközben elmédet és gondolataidat leüresítve tartod, hagyd, hogy kezed a kapott benyomásokat, információkat, mintákat leírja. 
  • Ne nézd a papírt. Ha meg tudod oldani, írj csukott szemmel. 
  • Adj időt annak, hogy az írás megtörténjen, ne légy türelmetlen. Előfordulhat, hogy egy darabig semmi nem történik. Az is előfordulhat, hogy az első (néhány) alkalommal sem történik semmi. Megtörténhet, hogy nálad az automatikus írás nem működik. Ilyen van, nincs baj. 
  • Amikor megtörténik az automatikus írás, nézd át, amit a kezed készített. Első ránézésre talán összefüggéstelen irkafirkának tűnhet, de a későbbi kiértékeléskor értelmet fog nyerni. Keresd a különálló betűket, számokat, szimbólumokat, képeket a szövegben. 
  • Az első (esetleg sikertelen) alkalmak után ne add fel, folytasd tovább. Nem biztos, hogy elsőre sikerrel jársz. Sikeres automatikus írás elérése esetén alakítsd ki viszonyítási pontjaidat a folyamatban, hogy legközelebb könnyebben menjen. 
  • Amint gyakorlottabb vagy benne, megkezdheted kérdések feltevését mentálisan, hogy válaszokat kapj rá. Ettől a ponttól kezd érdekessé válni az automatikus írás. 

Kiértékelés: Az automatikus írást megfelelő gyakorlás (lásd: viszonyítási pontok kialakítása) után célszerűen használni. Azaz: tematikusan, célirányosan, kérdéseket feltéve, valamilyen gondolati minta alapján alkalmazzuk. Ennek megfelelően az általad automatikusan leírt szöveget az előzetesen meghatározott cél alapján értékeld ki. Ha lehetőséged van rá, a témába be nem avatott személlyel is értékeltesd ki az automatikus írással létrejött szöveget.

Tanácsok az automatikus íráshoz:
Írj olyan gyorsan, ahogy csak tudsz.
Egyáltalán ne gondolkozz közben, ne akard megérteni, amit leírtál, ami "leíródott".
Ha valamiért az áramlás leáll, tarts egy kis szünetet, majd kezdd el leírni a következő jelentkező mondat első betűjét. Ehhez válassz egy véletlenszerű betűt, pl. a "B"-t. Ezáltal a következő "B"-betűvel kezdődő mondat érkezik legközelebb.
Vagy: a választott betűvel fognak kezdődni a továbbiakba érkező mondatok.


Automatikus írás egy angol nyelvű videón (8 perc):

Nincsenek megjegyzések: